Головна Події церковного життя Притягнути чиновників до кримінальної відповідальності: православні адвокати пояснили, які закони порушуються, “забороняючи” УПЦ на місцях

Притягнути чиновників до кримінальної відповідальності: православні адвокати пояснили, які закони порушуються, “забороняючи” УПЦ на місцях

написано Andrey
450 переглядів

Рішення місцевих чиновників та політиків щодо припинення або призупинення діяльності релігійних громад Української Православної Церкви є незаконними та злочинними, за які правоохоронці та центральні органи влади мають притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Правозахисна організація «Спілка православних адвокатів» опублікувала відповідну заяву щодо незаконних спроб чиновників та політиків місцевого рівня припинити діяльність релігійних громад УПЦ, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У Спілці вважають, що спроби місцевої влади заборонити УПЦ у цей надскладний час дискримінують парафіян найбільшої української конфесії, розколюють українське суспільство та зневажають вітчизняне законодавство.

Зазначається, що діяльність релігійної організації може бути припинено лише згідно з рішенням суду у разі порушення релігійною організацією, що є юридичною особою, положень законодавчих актів України у чітко регламентованих випадках.

«Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо призупинення/припинення діяльності релігійної організації, – повідомили у СПА. – Особи, винні в порушенні законодавства про свободу совісті та релігійні організації, несуть відповідальність, встановлену законодавством України».

У такій ситуації дії мерів щодо призупинення/припинення діяльності релігійної організації утворюють склади кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), ч. 1 ст. 180 (Перешкоджання здійсненню релігійного обряду), ст. 356 (Самоправство), ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Православні адвокати закликають “центральні органи влади і правоохоронні органи негайно припинити це беззаконня і притягнути до відповідальності усіх осіб, що його чинять”.

Раніше було опубліковано заяву Юридичного відділу щодо незаконних рішень органів місцевого самоврядування про заборону діяльності релігійних громад Української Православної Церкви, а також Заяву Київської Митрополії УПЦ з цього приводу.

Окрім того, у Бориспільській та Конотопській єпархіях категорично засудили дискримінаційні рішення місцевих органів влади.

0 коментарів
1

You may also like