Головна Події храму Вінницький священник закликає вірян дбати про здоров’я та дотримуватись карантину

Вінницький священник закликає вірян дбати про здоров’я та дотримуватись карантину

написано Вячеслав Дячок
476 переглядів

Вінницький священник закликає вірян дбати про здоров’я та дотримуватись карантину

Вінницький священник розробив “дорожню карту” для вірян під час карантину. Настоятель храму Луки Кримського, закликає вірян дотримуватись карантину та детально інформує свою паству, як саме треба діяти в подібній ситуації.

Вінничани, що звикли відвідувати церкву кожного тижня, можуть продовжувати молитись, однак під час карантину все одно треба дотримуватись санітарних правил безпеки. Кожен християнин має розуміти, що карантин та його обмеження, навіть в пересуванні, в першу чергу направлені на боротьбу з хворобою, а не проти релігійних  переконань. На офіційному сайті храму Луки Кримського зазначається, що дана хвороба є справжнім випробуванням для вірян на любов до ближнього, відповідальність, компетентність та здатність до самоорганізації.

Храм Луки Кримського завжди є відкритим для людей. Вірян у храмі постійно багато, проте зараз настоятель храму ввів певні обмеження на відвідування храму. У своїх проповідях, вже тиждень священники звертають увагу вірних на необхідність виконання профілактичних кроків задля недопущення розповсюдження коронавірусу.

Отець Володимир за фахом лікар. За своє життя йому доводилось служити не тільки в церкві, він хрестив немовлят в реанімації, сповідав та причащав безнадійно хворих, відвідував лікарняні палати інфекційно хворих. Та кожного разу, священник розумів, що в лікарні він має бути спеціально одягнений, бо санітарні норми мають бути виконаними. До карантину, отець Володимир приготувався відповідно, більше того, підготував цілу “дорожню карту вірянина”, завдяки якій його парафіянин можуть бути в безпеці.

Отець Володимир заздалегідь подбав про гігієнічні засоби обробки. 
На початку березня церква закупила маски, засоби для дезінфекції, рукавички. В церкві кожні година-дві проходить обробка всіх поверхонь. На вході всім видають маски служителі та чергові пояснюють кожному, хто заходить, чому  потрібно носити маски на вулиці та в храмі. Згідно прийнятих рішень, перебувати у храмі одночасно можуть до десяти людей, зберігаючи безпечну відстань Тому служба проходить на вулиці, волонтери церкви контролюють відстань між вірянами та їх розташування. Щоб люди не змерзли, волонтери направляють вірян під час богослужіння в приміщення школи погрітись, де можуть розміститись до 10 чоловік та періодично можуть мінятися з тими, хто на вулиці.  Після кожної служби отець Володимир пояснює людям, чому необхідно носити маски, дотримуватись умов карантину, носити рукавички та мити руки. Також, роз’яснюючі необхідність виконання карантинних заходів, о. Володимир наводить приклади зі Святого Писання, де іще в Старому Заповіті вказано ізолювати заразних хворих.

“Ми з вами зараз маємо започаткувати нову традицію — берегти один одного. Одягаючи маску та рукавички, ми не лише забезпечуємо себе захистом, ми — надаємо приклад іншим, носити маску та берегти своє життя. Якщо всі будуть носити маски, то разом зі здоровими людьми, її одягнуть і носії хвороби та інфіковані, які навіть не підозрюють про захворювання, а таким чином здорові не будуть уражені. Подаючи приклад носіння захисту, ми можемо зупинити поширення хвороби!” — закликає Отець Володимир

Проводиться активна робота в соціальних мережах та служіння онлайн.
У кожного парафіянина пенсійного віку виникає багато питань відносно відвідування церкви. Для того, щоб заспокоїти свою парафію отець Володимир у Вайбер-групі храму детально розписав, як потрібно діяти християнину в такий момент. По перше, це зберігати спокій та бути вдома, особливо людям: пенсійного віку, хворим на хронічні захворювання, онкохворим, дітям, людям з хронічними захворюваннями повітряно дихальні шляхів, серцево судинної системи. Такі люди, за домовленістю зі священником, можуть індивідуально прийти на сповідь та причастя в будній день або позвати священника додому.

Під час посту, кожна субота є поминальна, щоб зменшити кількість людей в храмі за вимог карантину, в церкві працює телефонна гаряча лінія, на яку можна подзвонити та попросити помолитися за рідних. Також, приймаються прохання помолитись на вайбер, ще можна записатись до сповіді та причастя. Кожному назначають певний час, а для тих, хто не може відвідати службу підказують сайт, де можна подивитися онлайн службу Києво-Печерської або Почаївської Лавр. На майбутнє планується, що і храм теж зможе транслювати  богослужіння на своєму сайті.

“Життя священника належить Богу. Ми служимо за всіх обставин. Якщо люди не можуть прийти до церкви, але хочуть сповідатись, чи отримати пораду, ми готові вислухати телефоном чи приїхати до неї на сповідь та причастя. Священник не має права відмовляти у молитві: серед ночі чи за лютування страшної хвороби, навіть у часи війни — священник має слідувати своєму покликанню” — говорить отець Володимир.

В період карантину можливо проводити хрещення дітей вдома, чи в храмі, але за умови що буде присутнє не більше 10 людей. Похорон радять теж проводити лише з близькими, та одягати засоби захисту. Поминальні обіди радять не робити, а роздавати у пакуночках продукти, цукерки та булочки.  

Отець Володимир зауважує, що люди в першу чергу мають думати за молитву, власне духовне життя та удосконалення своєї душі.

Тож поради від настоятеля храму Луки Кримського отця Володимира є наступними:

      • Дотримуватись режиму карантину, виходити з дому за крайньої потреби. Спонукати інших людей до виконання санітарно-гігієнічних заходів задля зупинення поширення інфекції: носити маску та рукавички.
      • Дотримуватись особистої гігієни : мити руки, тримати в чистоті оселі.
      • Допомагати літнім людям, якщо вони потребують, придбати харчі чи ліки.
      • Обмеження на відвідування служб в недільний день для груп ризику( пенсіонери, діти, хворі).
      • Не  цілувати  ікон, Хреста, Євангеліє, а тільки уклінно віддавати їм шану.
      • Тримати відстань між людьми під час служби близько 1,5-2м.
      • Заздалегідь записуватись до сповіді та причастя, причому до них можна приступати і будні дні для того, щоб не було великої масовості в суботу та неділю.
      • Зберігати спокій, молитись за ближнього та берегти один одного.
      • Дотримуватись посту (мова йде не лише про їжу, головним чином — це духовне очищення: утримання від гучних гулянь, різких випадів гніву, депресивних думок, паніки, образливих висловів, засудження, ненависті, брехні та інших вад людського характеру)

Ми спитали в отця Володимира, як бути людям на Великдень? На, що священник зауважив, що свято Пасхи, це —  свято Воскресіння Христового, а також нашого духовного оновлення! 

«А щоб наше воскресіння з Христом відбулося, то в нас є ще час долучитися до посту,  молитви, і до того, щоб смиренно нести всі незручності карантину, власне і і це теж є несення свого Хреста. Якщо всі так покаянно підійдемо, то можливо на Пасху Господь дарує зменшення суворості карантину, щоб ми всі разом з радістю зустріли це велике Свято. Однак, якщо карантинні обмеження зостануться, то вже тоді подумаємо, як організувати в цих умовах Богослужіння, щоб люди змогли долучитися до святкової духовної радості. Причому, головне – це бути учасником цієї Пасхальної служби, а вже в другу чергу, освячення продуктового кошику. Божої Вам всім допомоги!» — додає наостанок отець Володимир.

Тож, звертаємо увагу вінничан, незалежно від релігійних вподобань  на необхідність дотримання правил карантину, заради безпеки вас та ваших близьких. 

Джерело статті — https://www.myvin.com.ua/

0 коментарів
0

You may also like