Головна Події церковного життя У Епіфанія не має канонічної хіротонії, він мирянин – Предстоятель Польської Церкви

У Епіфанія не має канонічної хіротонії, він мирянин – Предстоятель Польської Церкви

написано Andrey
750 переглядів

Єпифаній Думенко не має канонічної хіротоні, оскільки лідера українських розкольників не міг висвятити позбавлений архієрейського сану Філарет. Про це Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Савва заявив в інтерв’ю виданню Polityka, опублікованому 9 серпня 2022 року, повідомляє spzh.news.

«Філарет був позбавлений висвячення і не має права дарувати його іншим. Ми маємо на увазі неканонічність висвячення Єпифанія, глави цієї нової української церкви. Єпіфаній був “посвячений” колишнім митрополитом Філаретом, позбавленим архієрейської хіротонії, тобто формально мирянином», − сказав Предстоятель Польської Церкви.

Він нагадав, що протягом 22 років не визнавали філаретівських «хіротоній» і на Фанарі, погоджуючись із правом Руської Православної Церкви «скинути митрополита Філарета у статус мирянина як розкольника».

«Але втрутилися різні сили: хтось зміг переконати Патріарха Варфоломія надати автокефалію Української Церкви під керівництвом Єпіфанія», − зауважив Митрополит Савва.

Як вважає Його Блаженство, вихід для Думенка один – у канонічному висвяченні, і лише в такому разі можна говорити про законний статус ієрархії ПЦУ.

Як розповів Предстоятель Польської Церкви, він поділився із Патріархом Варфоломієм своїм баченням українського питання під час нещодавнього візиту глави Фанара до Польщі.

«Я сказав йому, що замість допомоги Україні цей так званий томос поділив її. І почув: Що мені робити? Я відповів, що треба скликати глав Помісних Церков, і ми допоможемо вийти із цієї складної ситуації», – повідомив польському виданню Митрополит Савва.

0 коментарів
0

You may also like