Головна Події храму Читацька конференція за краєзнавчими книгами-розвідками о.Бориса Пентюка

Читацька конференція за краєзнавчими книгами-розвідками о.Бориса Пентюка

написано Andrey
308 переглядів

ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «МОЯ ВІННИЧЧИНА» інформує:
24 листопада 2022 року. Цей день стане особливо пам’ятним для постійного автора нашого Видавничого Дому, настоятеля Вінницького собору Іоанна Предтечі Вінницької єпархії УПЦ БОРИСА ПЕНТЮКА. Сьогодні йому митрополит Вінницький і Брацлавський Вінницької єпархії УПЦ ВАРСОНОФІЙ вручив високу церковну відзнаку – орден Нестора Літописця. Цим, як зауважив Владика, відзначено велику краєзнавчу роботу о.Бориса Пентюка по написанню історії Православ’я на Поділлі, поверненню з забуття імен видатних діячів минулого.
Урочистість відбулася у вінницькому храмі святителя Луки Кримського, настоятелем якого є однокурсник о.Бориса по духовній семінарії о.Володимир Тютенко, колишній лікар, а нині улюблений духовний цілитель і наставник вірян.
Після короткої урочистої служби, на якій були присутні керівники і активісти обласних письменницької, журналістської, краєзнавчої організацій, науковці, медики, віряни з калинівської Павлівки, в приміщенні недільної школи храму відбулася читацька конференція за краєзнавчими книгами-розвідками о.Бориса Пентюка, лауреата Всеукраїнської літературної премії імені Степана Руданського. Він розповів про свої творчі задуми, зокрема, про продовження дослідження родоводу Степана Руданського, висловив цікаві гіпотези щодо дійсних, а не класово надуманих попередніми літературознавцями стосунків класика літератури з церквою, в якій служили багато його родичів. Збирається о.Борис Пентюк також видати книгу про видатних церковних діячів Поділля минулого. На конференції виступили письменники, журналісти, науковці, краєзнавці, читачі.
о.Володимир Тютенко провів для гостей свого храму натхненну і цікаву екскурсію. Тут вражає буквально все: багата символічними предметами Різдвяна капличка, сміливий і символічний архітектурний малюнок храму та його неповторне оздоблення, продумані групи спеціально замовлених ікон та розписів, розкішна недільна школа для дітей, чимало іншого. Взяти хоча б спеціальний поминальний куточок загиблих воїнів, які полягли у боях проти російського агресора. Віряни постійно поповнюють тут список своїх загиблих рідних, кожної служби воїни-герої поминаються в молитвах. Військові полюбили цей храм і для сімейних урочистих подій, тут вони полюбили укладаюти шлюби.
«Церква не може стояти осторонь тривог і бід свого народу, а тому вітає кожну ініціативу, в тому числі, і працю творчих людей, спрямовану на зміцнення нашої духовності, віри і надії», — сказав на відкритті читацької конференції митрополит Варсонофій (уривок з його сьогоднішньої проповіді додаємо у цьому звіті).

0 коментарів
0

You may also like