Головна Події храму Відбулося засідання спільноти православних медиків Вінницької єпархії з питань коронавірусу. Виступ професора Мороз Л.В.

Відбулося засідання спільноти православних медиків Вінницької єпархії з питань коронавірусу. Виступ професора Мороз Л.В.

написано Andrey
245 переглядів

9 грудня 2021 року відбулося засідання Союзу православних медиків Вінницької єпархії після тривалої перерви.
Обговорювалася тема лікування та профілактики захворювання на COVID 19.
З доповіддю виступила завідуюча кафедрою інфекційних хвороб, професор, д.м.н. Мороз Л.В..
Доповідач розповіла про клінічні прояви хвороби та особливості перебігу штаму «Дельта», для якої характерна більша важкість хвороби, потреба в кисні для стаціонарних хворих та вища летальність, однак, підкреслено, що переважна більшість важких хворих – це люди старшого віку з супутніми захворюваннями. Повідомлено про неприпустимість безконтрольного вживання антибіотиків в ранній період хвороби, оскільки антибіотики не діють на вірус, вони показані при приєднанні бактеріальної мікрофлори, також синтетичні гепарини та гормони призначаються в стаціонарі, оскільки це сильнодіючі препарати, вони повинні призначатись лікарем та прийматись під контролем.
Для зменшення захворювання на Ковід 19 актуальними є санітарно-протиепідемічні заходи, які включають в себе і носіння масок при скупченні людей або при контакті зі хворими. Окремо розглянуто питання вакцинації. З медичної точки зору вакцинація дає надію на легший перебіг хвороби, особливо це актуального для людей старшого віку та груп ризику, однак насторожує обов’язковість вакцинації, коли не враховується стан людини, не відбувається обстеження людини та не проводиться профілактика ускладнень.
Окремою темою є вакцинація перехворілих, оскільки сучасні медичні дані свідчать про достатній імунітет і повторно хворіють рідко, тому не зрозуміло, чому МОЗ зменшило термін відстрочки перехворілим людям.
Після проведеної доповіді та надання відповіді на запитання, відбулося обговорення теми коронавірусу, вакцинації та введеного карантину.
Обговоривши, прийшли до наступних висновків:

  1. Оскільки хвороба інфекційна, то зрозуміла необхідність протиепідемічні заходів, однак все повинно бути обґрунтованим і використовуватись з медичною ціллю зменшення захворюваності, однак вони повинні бути в межах необхідного.
  2. Неприпустимість примусової вакцинації. Якщо Держава говорить про добровільність щеплення, то повинна робити ставку на роз’яснення та доведення її необхідності, тому що адміністративний примус приводить до бездушного відношення, ускладнень, лікарських помилок і навіть до трагічних випадків.
  3. Необхідність звільнення перехворілих від вакцинації на достатній термін, оскільки сама хвороба дає сильну імунну відповідь і практика свідчить, що перехворілі рідко хворіють повторно, тому не зрозуміло чому Держава зменшила до 3-х місяців звільнення від вакцинації, хоча ВОЗ рекомендує 6 місяців.
  4. Лікарі, які знають хворого, повинні мати більшу свободу своїх рішень на користь хворого, коли повстає питання звільнення від вакцинації по медичним показам.
  5. Можливість постановки діагнозу Ковіду за клінічними ознаками, інструментальними та лабораторними даними при негативному ПЛР-тесті, оскільки він не завжди буває позитивним при наявності хвороби, так як тепер тільки позитивний тест дає можливість отримати підтвердження хвороби і звільнення від вакцинації.
  6. Не повинно бути примусу вакцинації дітей та вагітних, враховуючи можливі ризики та стурбованість людей цим.
  7. Хотілось би, щоб Держава більше коштів вкладала в поліклінічну медицину в період епідемії, щоб хворі на достатньому рівні отримували амбулаторне обстеження і лікування, тому що багато хворих на цьому етапі не отримують в достатній мірі лікарської опіки і це часто приводить до ускладнень і важкого перебігу.
  8. Зробити безкоштовним ПЛР тест для невакцинованих, хоча б якусь кількість на місяць, що позбавить невакцинованих соціальної нерівності, до того ж, це збільшить виявлення скритих носіїв або хворих.
  9. Звертаємось до медиків, як до практиків, так і науковців, по обговоренню всіх медичних аспектів Ковід 19, діагностики, ведення та лікування хворих, покази, ефективність та ускладнення вакцинації, щоб ми могли дати людям обґрунтовані поради та зрозуміле відношення до того, що відбувається. Також, об’єднавшись навколо доведених фактів, могли б потім і в Держави вимагати необхідної зміни підходу по деяким питанням діагностики, лікування та профілактики Ковід 19. Окремо оговорили про необхідність ділитися медичною інформацією один з одним, а також бути відкритим до прохань наших парафіян по наданню медичних порад та допомоги.
0 коментарів
1

You may also like