Головна Події церковного життя Пасхальне послання митрополита Вінницького і Барського Варсонофія

Пасхальне послання митрополита Вінницького і Барського Варсонофія

написано Andrey
92 переглядів

Духовенству, чернецтву и всім вірним Вінницької єпархії Української Православної Церкви.

Христос Воскрес!

Виголошуючи ці, найважливіші для кожного християнина слова, ми не лише вітаємо один одного із святом Воскресіння Христового. В них  сповідання нашої віри, яка, за словами святого апостола Павла не даремна саме тому, що воскрес Христос (1 Кор. 15:14). В них наше ствердженняперемоги Спасителя людства над смертю, бо сьогодні з мертвих воскрес Той, Хто Життя і хто«прийшов для того, щоби мали життя і мали з надлишком» (Ін. 10:10). В них наше свідченняпро спасіння світу, яке звершив Христос Господь Своїм Хрестом і Воскресінням. Ця багатогранність сенсу пасхального вітання дає нам відчути глибину переживання Церквою Воскресіння Христового, ставить нас перед дарованою Богом можливістю увійти в реальність нескінченої радості нетлінного Небесного Царства. Адже «день Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа, – за словами святителя Іоанна Златоуста, – є заснування світу, припинення ворожих дій, зруйнування смерті, поразка диявола».

Водночас, цьогоріч, наша Церква входить у радість Господа нашого будучи гнаною. Протягом останнього року в державі взяли гору сили, які мають на меті якщо не повне знищення, то максимально можливе послаблення Української Православної Церкви. Сумні наслідки їх діяльності ми бачимо зокрема у подіях, навколо Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, беззаконне виселення братії якої є безперечним актом попрання релігійної свободи в країні та відвертою наругою над домом Божої Матері, яким, як відомо, є свята Печерська обитель.

Однак, навіть будучи гнаною, наша Церквазалишається непереможеною злом, але, за словами святого апостола Павла, перемагає зло добром (Рим. 12:21). Так, у важкий воєнний час Церква не перестає творити справи милосердя. Її рука досягає і вимушених переселенців, і постраждалих від війни цивільних, і наших захисників на передовій та в тилу. Так, Вінницька єпархія протягом минулого року передала сім автомобілів для потреб ЗСУ, два автомобілі для швидкої допомоги, організувала доставку гуманітарних вантажів з продуктами харчування, засобами гігієни та будівельними матеріалами до Херсону та Святогірської лаври. Турбота про постраждалих внаслідок війни та допомога військовим давно перестали бути чимось особливим та сприймаються духовенством і церковним народом Вінниччини як природня складова церковного сьогодення. Церква не припиняє молитви за Україну, український народ та захисників нашої Батьківщини. Незважаючи на гоніння ми, за словами апостола «коли нас лихословять благословляємо, як нас переслідують ми терпимо, як лають, ми молимось» (1Кор. 4:12-13) і в цьому є наша особиста перемога над злом, що панує у світі цьому і впродовж двох тисячоліть не і полишає спроб здолати Христову Церкву.

Всечесні отці, христолюбиві іноки та інокині,дорогі брати і сестри! Святкуючи сьогодні Пасху Господню будемо памʼятати, що уся злоба ворога роду людського безсила проти сили Воскреслого Спасителя і якою густою б не була темрява, що намагається нині огорнути нашу Церкву, вона неодмінно розвіється перед світлом Його Воскресіння!

Христос воскрес! Воістину Воскрес!

Варсонофій

митрополит Вінницький і Барський

м. Вінниця

Пасха Христова 2023 р.    

0 коментарів
0

You may also like